MRCL-GEL H110              
MRCL® GEL (MIRACLE GEL)

Hår berör oss alla. Antingen vill man ha mer av det eller så vill man inte ha det alls. På huvudet vill man ha tjockt fylligt hår medan man vill minska eller helt ta bort på andra kroppsdelar.

Det finns några permanent hårreducerande produkter på marknaden som appliceras efter hårborttagning. Beroende på deras sammansättning verkar de på olika sätt med varierande resultat.

De olika produkterna har olika effekt:

Kemisk effekt: Dessa innehåller substanser som har cytotoxiska effekter på de follikulära cellerna.

Enzymatisk effekt: Dessa verkar genom att skada hårsäckarna och de nybildade hårstråna. De oftast starka kemiska, enzymatiska substanser kan emellertid i vissa fall även ge oönskade biverkningar på hudens övriga komponenter. Enzymatiska produkter består oftast av två komponenter med kort verkningstid.

Fysiologisk effekt: Till denna grupp hör Sens´x hårreduktionsgel. Dessa innehåller medicinalväxter och örtextrakt som modifierar hårväxtcykeln. De är effektiva utan att skada huden.
 
MRCL-GEL från TIMEA SKIN TECH (tidigare under annat namn) tillhör den sistnämnda gruppen som har fysiologisk effekt. Produkten har utvecklats under lång tid och under sträng läkarkontroll. Inga kliniska kontrolltester har visat några som helst oönskade effekter eller biverkningar. Den minskar hårväxten framgångsrikt och efter ett antal behandlingar kan permanent hårreduktion uppnås. MRCL GEL hårreduktionsgel kan användas av kvinnor, även i låg ålder, gravida samt av män. Den kan användas året runt, på alla kroppsdelar, alla hudtyper, hårfärger och hårkvalitéer.
    
De aktiva huvudingredienserna är välkända, väldokumenterade medicinalväxter och örter.

Vaxmyrtle (Myrica cerifera) är en av dem viktigaste komponenter i MRCL-GEL Permanent Hair Reduction rik på dihidromiricetinben. Bayberrry är en vintergrön växt som växer i USA. Man använder dess blad och blomma för att framställa extrakt. Den innehåller rikligt med eteriska oljor, triterpene (taraxerol, miricadiol), gallik, tanniner och flavonoider (miricetin och dihidromiricetin).

Ringblomma (Calendula) är inflammationshämmande och har epithelizing effekt. Innehåller karoten, glykosider, bitterämnen, samt eterisk olja.

Daggkåpa (Alchemilla vulgaris) motverkar ödem, inflammationshämmande, sårläkande, antikoagulant. Innehåller antioxidanter, garvsyra och glykosider.

Pilbark (Salix) är porsammandragande och inflammationshämmande. Innehåller katakin, garvsyra, tanniner samt oxalat.

MRCL-GEL Permanent Hair Reduction är en salongsprodukt för effektiv hårreduktion. Den består av endast en komponent, som är lätt att använda och har lång verkningstid. Gelen masseras in i huden inom 30 minuter efter hårborttagning. Behandlingen kan göras året runt, på alla kroppsdelar, oavsett kön, hudfärg, hudtyp, hårfärg, hårtyp samt hårkvalite.

Använd en hårborttagningsmetod som tar bort hårstråna med rötterna utan att lämna kvar vaxrester som måste tas bort med olja. Rester av oljan kan bli kvar på huden även om man torkar av den, det kan hindra gelen från att gå ner i hårsäckarna. Använd gärna honungsemulsion, sockervax/sockerpasta, båda är vattenlösliga, en mycket hudvänlig hårborttagningsmetod, rester går att torka av med endast fuktig handduk. Remsfritt vax som filmvax och bivax är också utmärkt att använda. Dessa lämnar oftast inte kvar några vaxrester, därför behövs ingen olja för rengöring. Mjukheten och styrkan varierar, läs mer om skilnaden mellan dessa vaxsorter här.

Viktig att tänka på efter behandling:

          1. Den behandlade hudytan får inte komma i kontakt med vatten i 6 timmar efter behandlingen.
          2. Utför inte aktivitet som innebär svettning. Svett sköljer bort den verksamma gelen.
          3. Undvik solexponering i minst 24 timmar.
          4. Använd inga parfymerade preparat.
          5. Använd löst sittande kläder de första dagarna efter hårborttagningen.
          6. Upprepa behandlingen regelbundet efter varje vaxning, var 3-6:e vecka beroende på kroppsdel och hur snabbt håret växer.
          7. Rekommenderas 12-16 behandlingar. Man ser ofta resultat redan efter 5-6 behandlingen.

Hårstrå

 

Både växtcykel och mängd hårfolliklar varierar på olika områden av kroppen. Dessutom varierar mängden hår från person till person eftersom detta är ärftligt och genetiskt bestämt.
För att uppnå bästa resultat är det viktigt att behandlingen är regelbunden. Regelbunden behandling betyder också att risken minskar för att en hel hårgeneration missas och förblir obehandlad.

En intervall mellan behandlingarna på 2-4 veckor rekommenderas för behandlingar i ansiktet och ca 3-6 veckor för behandlingar på kroppen.

Alla hårstrån är inte aktiva samtidigt, vissa hårstrån är genetiskt programmerade att bli aktiva flera månader eller flera år framåt. Därför är det inte onormalt att oberoende av hårborttagningsmetod kan hårstrå börja växa efterhand och ytterligare behandlingar kan behövas.

Fakta om hår:

Människan har fem miljoner hårstrån, varav  ca hundratusen växer på huvudet, medan resten täcker kroppen, utom handflator och fotsulor.
Varje hårstrå bildas i en hårsäck som programmeras av kroppens signalämnen till att antingen låta hårstrået växa eller stoppa tillväxten och gå i dvala eller att släppa sitt tag om strået, så att det faller av. Hårstråets längd bestäms av varaktigheten av växtfasen, som kan vara flera år för ett huvudhårstrå, medan ögonbrynens hårstrå bara växer i några månader.
Hårsäckarnas cykel styrs av olika hormoner, men hårsäckarna reagerar inte likadant på dem, vilket får hårstråna att växa på ett karaktäristiskt sätt på olika ställen på kroppen. De manliga könshormonerna har till exempel ringa inverkan på tillväxten av håret på huvudet, men spelar stor roll för tillväxten av ögonbryn och skägg. De kvinnliga könshormonerna motverkar denna effekt på ansiktshårstråna och ser samtidigt till att hålla fast hårbottnens hårsäckar i växtfasen, så att hårstråna växer i åratal.

Hårstrået växer i följande tre faser:

Hårväxtfaser

Anagena: Den anagena fasen är växtfasen vilken varar i genomsnitt 1000 dagar, men kan variera mellan 3 och 6 år. Under den anagena fasen är hårcellerna mycket produktiva. Hårstrået växer i diameter och når sin maximala längd.

Catagena: Den catagena fasen varar endast 1 till 2 veckor – det är ett övergångstadium innan vilofasen inträder. Det är nu håret slutar att växa.

Telogena: Den telogena fasen är vilofasen som varar ca 5 till 6 veckor. Cirka 10% av håret är i denna telegena fas.

Return to Anagen: När det gamla hårstrået är i den telogena fasen börjar hårsäcken aktiveras igen. Ett nytt hårstrå i den anagena fasen utvecklas och tvingar ut det gamla hårstrået.